Volito-topp ny delägare när Experlytics tar in fyra miljoner

Valberedningen i Enzymatica lämnar reviderat styrelseförslag
Apr 16, 2015
Schneider Electric Industries SAS tecknar ett globalt ramavtal
Maj 12, 2015
Show all

Volito-topp ny delägare när Experlytics tar in fyra miljoner

Malmöbaserade mjukvarubolaget Experlytics tar in fyra miljoner kronor i en riktad nyemission. Bland de nya delägarna finns Sven Holmgren, verksam i Volito-koncernen och drivande i listningarna för Malmöbolaget BIMobjects och Lundabaserade Global Warming Systems.

Övriga som skjuter till pengar är juristen Cecilia Hollerup och Staffan Bergqvist, grundare av Enzymatica. Trion är även delägare i Lundabolaget Idogen, som är i färd med att listas på Aktietorget.

Experlytics tar fram mjukvarusystem för artificiell intelligens, fokus ligger på sjukvård och läkemedelsindustrin. I höstas påbörjades ett projekt i samarbete med Lunds universitet. Syftet är att utveckla mjukvara baserat på stora datamängder och att med artificiell intelligens förutse och diagnostisera diabetes snabbare än vad en mänsklig läkare klarar av. Samtidigt för bolaget diskussioner med potentiella internationella samarbetsparter.

 

– Medlen ska gå till satsningarna inom diabetes och till de internationella undersökningarna och dialogerna, säger Experlytics vd Mattias Paulsson till Rapidus.

Experlytics sysselsätter sju anställda och konsulter, och planerar anställa ytterligare två under maj. Huruvida det blir fler beror på utfallet av diskussionerna i utlandet.

– Vi arbetar allra mest i USA och Japan och det är av flera skäl. En stor satsning på verktyg som vi utvecklar behöver spridas på stora marknader och den amerikanska sjukvården har mer erfarenhet av användandet av artificiell intelligens, säger Mattias Paulsson.

2013 omsatte Experlytics 1,4 miljoner kronor. Hur 2014 ser ut vill Paulsson inte kommentera då årsredovisningen ännu inte är offentlig. Bland kunderna syns Region Skåne, Stockholmsbaserade forskningsinstitutet Sics och amerikanska EngageHealthIQ.

Experlytics ägs huvudsakligen av affärsänglar och privata investerare, Mattias Paulsson är en av delägarna. Bolaget knoppades 2011 av från ExpertMaker, som blev årets Rapidusföretag 2014.

Emily Binks / Rapidus

Comments are closed.